Jakie fartuchy gastronomiczne będą modnym i funkcjonalnym wyborem?

Fartuch do gastronomii to wyjątkowo ważny element wyposażenia każdego pracownika restauracji. Odzież ochronna potrzebna jest zarówno osobom pracującym w kuchni, jak i za barem oraz na sali. Dobór odpowiednich modeli w dużym stopniu wpłynie na komfort całej załogi i wizerunek restauracji. Jak wybrać fartuchy, które spełnią wszystkie oczekiwania?

Jakie funkcje powinny pełnić fartuchy?

Przemyślany wybór ochronnej odzieży jest tak istotny ze względu na pełnione przez nią zadania. Należą do nich:

  • zapewnienie personelowi komfortu i zmniejszenie ryzyka urazów
  • ochrona odzieży pracowników przed zabrudzeniami
  • stworzenie atrakcyjnego wizerunku lokalu.
    Ze względu na to, zaleca się dokładnie przemyśleć dobór fasonu odzieży i rodzaju materiału z jakiego została wykonana – na stronie. Fartuchy gastronomiczne muszą być przede wszystkim odporne na uszkodzenia i szkodliwe działanie wilgoci oraz wysokich temperatur. Ważne jest również to, aby zapewniały noszącym je osobom pełen zakres ruchu, właściwą termoregulację i oddychalność. Należy pamiętać o tym, że osoby pracujące w lokalach gastronomicznych spędzają wiele czasu w parnych i dusznych pomieszczeniach. W wielu restauracjach panuje również pośpiech.

Jak wybrać odpowiednią odzież?

Ciekawym i praktycznym rozwiązaniem mogą okazać się ubrania typu kitel fartuch. Wygodne bluzy gastronomiczne chronią również rękawy ubrań pracowników. Standardowe fartuchy z szelką na szyję są z kolei najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem, które okaże się odpowiednie zarówno dla kucharzy, jak i kelnerów. Warto decydować się na modele produkowane ze specjalnie wyselekcjonowanych mieszanek włókien bawełnianych i syntetycznych. Dobrym pomysłem będzie zakup zestawu spójnej kolorystycznie odzieży. Warto stawiać na klasyczne barwy, takie jak biel i czerń. Przemyślana decyzja z pewnością okaże się korzystna.